Biosalong

Film på cupresa

Bra filmer kan man se själv eller ihop med vänner och familj, men det blir en helt annan filmupplevelse av att se på film ihop med andra. Dels för att man delar med sig av sina reaktioner där och då, men kanske framförallt för att man delar minnet. Långt efter att man sett filmen kan enskilda filmrepliker leva kvar som internskämt i gruppen som såg den tillsammans.

Därför är det en god idé att titta på film ihop under en cupresa med fotbollslaget eller ishockeylaget, när man varvar ner på kvällen efter att ha idrottat tillsammans hela dagen. Och varför då inte välja en film med sporttema, som beskriver hur andra ungdomar kämpar som grupp, både på och utanför idrottsarenan? Eller en mer renodlad tonårsfilm som sliter med klassiska tonårsproblem: kärlek, skola och behovet av att passa in och hitta sin plats i gruppdynamiken. Här kommer tips på tre filmer som kan passa under cupresan och därefter ett tips om hur ni kan tjäna pengar till laget, så att ni har råd att åka på cupresa med idrottsklubben.

Jag är Zlatan

Som svensk fotbollsintresserad har man en åsikt om Zlatan Ibrahimovic, Malmösonen som trotsade en tuff barndom och blev världsstjärna. I Jag är Zlatan från 2021 berättas historien om Zlatan, från uppväxten i Malmöstadsdelen Rosengård till den lite kaxige yngling som slår igenom och blir den stjärna Zlatan är idag. Det är långt ifrån konfliktfritt och självklart. Här har vi också problematiken att passa in i Sverige som andragenerationsinvandrare. I ärlighetens namn kanske inte filmen är helt opartisk. Eftersom den är löst baserad på självbiografin Jag är Zlatan Ibrahimovic är det Zlatans egen bild av historien vi får se, men den väcker tankar och känslor och funkar nog lika bra för ett lag innebandytjejer som för fotbollskillar med målet att bli en ny Zlatan.

Youngblood

Från fotboll till ishockey, och från nutid till filmen Youngblood utgiven 1986, där mycket av problematiken känns igen från Zlatan-filmen. Dean Youngblood är en ung bondgrabb som inget hellre vill än att spela ishockey i NHL, precis som hans äldre bror gjort innan han blev skadad. Men när han väl får chansen i ett farmarlag är det inte längre självklart att det är värt priset, och inte blir det bättre av att han kärar ner sig i tränarens dotter.

Karate Kid

Karate är ju en individuell idrott, men Karate Kid från 1984 är ändå något av sportfilmernas sportfilm, som fick en rad uppföljare och en Netflixserie som fortfarande håller på, nästan 40 år efter originalfilmen. I Karate Kid får vi följa Daniel, sjutton år och nyinflyttad i Los Angeles där hans mamma fått jobb. Redan första skoldagen kommer han på kant med de ”häftiga” killarna och bestämmer sig för att lära sig karate för att kunna försvara sig. Det visar sig att den tystlåtne fastighetsskötaren i hans hus, Mr Miyagi, är karateexpert. Han tycker dock att Daniel har fel attityd och är därför ovillig att lära honom karate, men det slutar med att Mr Miyagi inte bara lär Daniel karate utan väldigt mycket mer, om balans, respekt och livet.

Nu vet ni vad ni kan se för filmer på kvällarna under cupresan med laget. Då återstår bara att få råd med resan. Många idrottslag kämpar ju med att få tillräckligt mycket pengar i klubbkassan för att kunna åka på turneringar, där både startavgift, reskostnad, mat, boende och kringaktiviteter kostar pengar. Ända sedan 90-talet har tusentals lag och föreningar finansierat cupresor och träningsläger genom att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Företaget tillhandahåller lättsålda delikatesser, ni säljer dem och så delar ni på vinsten.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *