Sverrir Gudnason bästa filmer och serier

Vi lyfter fram Sverrir Gudnason

Skådespelaren Sverrir Gudnason är en favorit hos det svenska folket. Och det med all rätt! I den här artikeln kollar vi närmare på hans roller och listar Sverris bästa filmer och serier.

Den 43-årige skådespelaren Sverrir Gudnason föds i Lund den 12 september 1978. Men han växte upp på Island, där han i Reykjavik deltog i olika teatrar. 1990 flyttade han sedan tillbaka till Sverige där han snabbt lärde sig språket – han kunde nämligen inte svenska till en början, något som är svårt att tro i dag. Nu är han en av Sveriges största stjärnor!

Sverrig Gudnason bästa filmer och serier

Call Girl (2012)

Call Girl – En av Sverrir Gudnason bästa filmer

Även om Sverrir gjorde sin första serier redan 1996 är det först på senare år som han verkligen har kommit upp till den nivån att han får göra intressanta filmer. I Call Girl har han ingen större roll men det är ändå ett projekt som markerar en utveckling i hans karriär.

Handling: Det är valår 1976. Kvinnlig frigörelse och sexuell revolution går hand i hand med neutralitet, kärnkraft och trygghet för alla. Unga Iris rekryteras som ’Call Girl’ från en ungdomsvårdsskola, och sugs blixtsnabbt upp från samhällets botten, förbi diskoteken och elitens kristallkronor, upp emot landets högsta politiker. När den utopiska bilden av Sverige hotas, stiger maktens män in för att upprätthålla den.

Flugparken (2014)

Kristian, misslyckad som alfahanne och präglad av omklädningsrummets härskartekniker, verkar på ytan snäll och mjuk. När hans bästa vän Alex försvinner efter en kväll tillsammans förändras allt. Fördämningarna brister och allt mer märkliga val gör att Kristians tillvaro rämnar. Sverrir Gudnason, Malin Buska och Peter Andersson lyser starkt i Jens Östbergs stilsäkra långfilmsdebut i vilken gränserna mellan offer och förövare flyter ihop.

Den allvarsamma leken (2016)

Den allvarsamma leken
Den allvarsamma leken är en av de bästa filmerna med Sverrir Gudnason.

Baserad på Hjalmar Söderbergs klassiska roman spelar här Sverrir Gudnason journalisten Arvid Stjärnblom, som dras ner i en tung romans tillsammans med konstnärsdottern Lydia Stille.  Omedelbar förälskelse uppstår. De inleder en romans men på grund av sociala omständigheter glider de ifrån varandra. Tio år senare träffas de igen. Drömmen om den rena, stora och oförstörda kärleken är magnetisk och de inleder en passionerad affär. Priset för affären kräver större offer än vad de båda kan ana.

Borg (2017)

Borg är en film om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren när Björn Borg gör resan från Södertälje till världseliten, om hans kamp som utkämpas 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet engagerar en hel värld. Sverrir Gudnason är porträttlik Björn Borg.

Älska mig (2019-)

Den första TV-serien på listan är Josephine Bornebuschs succé Älska mig. Hur hanterar olika generationer kärlek, sorg, passion och relationer? Möt läkaren Clara som dejtar utan att hitta rätt, störtförälskade lillebror Aron, och pappa Sten som finner oväntad passion. Sverrir Gudnason visar åter upp sin romantiska ådra.

Charter (2020)

Charter

Tvåbarnsmamman Alice inser att hon kommer att förlora vårdnaden om sina två barn. I ett sista försök att vinna dem tillbaka beslutar hon sig självsvåldigt för att hämta dem hos sin pappa och föra bort dem till ett charterparadis på Kanarieöarna. Ett mästerverk signerat Amanda Kernell där Sverrir Gudnason får spela en mindre empatisk figur än vad vi många gånger är vana vid.

En kunglig affär (2021-)

Den andra TV-serien på listan. En förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia. Baseras på verkliga händelser om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V. Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung.

Detta var vår lista med Sverrir Gudnason filmer och serier du måste se! För mer läsning se vår lista med bra komedier på Netflix!