Kiki flyger fram genom stan.

Bra barnfilmer – Vi guidar dig till guldkornen

Här hittar du tips på bra barnfilmer.

Det finns massor av barnfilmer där ute. En hel del med varierande kvalitet. I denna artikel tänkte vi guida dig till några guldkorn du helt enkelt inte får missa. För fler filmtips, spana in Filmguide.nu!

Under åren har det gjorts en ofantlig uppsjö barnfilmer. Vi har allt från de tecknade klassikerna till Astrid Lindgrens underbara värld. Allt från galna komedier till hissnande äventyr. Det är med andra ord inte alltid helt enkelt att välja vilka filmer man ska se. Men oroa dig icke, i denna artikel tänker vi rekommendera guldkorn till bra barnfilmer som de flesta inte har sett.

A Little Princess

A little princess en bra barnfilm.
Foto: Warner Bros.

I denna mysiga, och lite smått läskiga, film sätts en ung princessa som är uppvuxen i Indien på ett barnhem i England när hennes pappa ska ut i krig. Damen som driver barnhemmet är strikt och ganska elak, men den lilla flickan får snart massor av vänner genom sitt fantastiska historieberättande om det mystiska Indien.

Kickis Expressbud

Kiki flyger fram genom stan.
Foto: Studio Ghibli.

Många har sett Hayao Miyazakis mästerverk Spirited Away och Min granne Totoro, men de flesta har missat underbara Kickis Expressbud. Vilket är lite synd med tanke på att stora delar av filmen utspelas i miljöer som är direkt hämtade från Visby och Gamla stan i Stockholm! Här ska den 13-åriga häxan Kicki tillbringa ett år i en främmande stad för att kunna bli en fullvärdig häxa. Allt hon har med sig är sin svarta katt och sin kvast. Till en början är stadslivet svårt och märkligt, men snart börjar hon en budfirma med sin flygande kvast! Ett måste att ha med bland bra barnfilmer.

Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse

Wallace och Gromit.

Vi har under åren fått se en handfull kortfilmer om den ostälskande uppfinnaren Wallace och hans smarta (och omhändertagande) hund Gromit. Men det finns också en långfilm. I Varulvkaninsens förbannelse jobbar den ostälskande duon med att hantera skadedjur och rädda grannskapets älskade grödor. Men när den stora grönsakstävlingen vankas möter de ett motstånd de aldrig kunnat föreställa sig – en varulvskanin!

Insidan ut

Insidan ut är en av bra barnfilmer

Denna pärla till film av Pixar är en alldeles utmärkt rulle att visa för kidsen. Berättelsen har ett unikt upplägg och följer en tonårig tjejs känslor, som befinner sig i en storm då hennes föräldrar ska flytta. Tillsammans försöker Rädsla, Glädje och gänget reda ut hur man bäst hanterar en ny stad, skola och klass. Det framstår som flummigare än vad det egentligen är. Något som är helt säkert bland det oklara är att Insidan ut är ett fenomenalt stycke film.

Råttatouille

bland bra barnfilmer hittar vi Råttatouille

En till titel bland bra barnfilmer som bara måste lyftas fram. Mästerverket Råttatouille visar precis som ovanstående film att det inte måste innehållas någon action för att underhålla och fängsla barn. Här följer vi en råtta och en diskpojke som bildar en oväntad vänskap. Tillsammans klättrar de i anseende på en Michelin-restaurang i Paris. Frågan är bara om de har vad som krävs för att imponera på landets hårdaste kritiker?

Denna enastående rulle kan mycket väl vara Pixars allra bästa – även om det förstås är omöjligt att välja en favorit.

En häxa i familjen – obs: inte för känsliga kids!

En häxa i familjen tillhör bra barnfilmer
Bland bra barnfilmer hittar vi förstås svenskklassikern ”En häxa i familjen”. Foto: Sonet Film AB.

Harald Hamrell har gjort flera minnesvärda filmer, och en av dem är givetvis En häxa i familjen. Två kids försöker ta reda på om deras barnvakt i självaste verket är en häxa, som vill äta upp dem. Ett mycket bra upplägg som bäddar för ett par riktigt obehagliga sekvenser. Undertecknad höll på att skita knäck under scenen de ska ta reda på om barnvakten har en så kallad ”barnätartand”, som bara uppenbarar sig i spegelreflektioner. Urgh! Kalla kårar! En fantastisk film och du hittar den bland filmer för barn på SF Anytime. Men du bör ha respekt för den ifall du planerar att visa den för småttingarna.

Monsters, Inc.

Monsters, Inc. tillhör bra barnfilmer

Vi älskar verkligen Pixar! Därför kommer här en till av deras filmer som vi måste ha med på listan. Denna klassiker utspelar sig i en värld full av monster, som dessutom är övertygade om att barn är livsfarliga för dem. Här följer vi duon Mike och Sullivan, som jobbar på en fabrik där man skrämmer barn. De råkar vara bäst på sitt jobb, men en dag utbryter paniken bland dem när de upptäcker att ett barn smitit in i deras värld. Men när de väl hittar ungen och bekantar sig med den, upptäcker de att saker och ting kanske inte riktigt är som de verkar.

Flykten från hönsgården

Flykten från hönsgården hör hemma bland bra barnfilmer

En till pärla som förtjänar sin plats bland bra barnfilmer är Flykten från hönsgården. Handlingen tar vid när en tupp råkar fara in i en hönsgård. Därmed ser kycklingarna där sin chans att fly från deras ondskefulla ägare. Hur som helst, ifall det bara hade varit att fly skulle det inte bli någon film av det hela. Nej, i det här äventyret finns det många hinder att ta sig förbi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Bra barnfilmer – Vi guidar dig till guldkornen”