batmanfilmer

Batman filmer – det bästa av läderlappen

Vi på Filmguide älskar bra filmer oavsett vad det rör sig om för genre. När det kommer till superhjältar, så är vi lite extra svaga för Batman filmer. Bruce Wayne och hans alter ego utgör en fantastisk och mycket komplett karaktär. Vi är även väldigt svaga för Gotham, denna fiktiva New York-liknande stad där faror lurar runt varje hörn. Apropå det, så är ju framförallt skurkarna det som gör Batmans universum så fantastiskt spännande. Jokern, Pingvinen, Bane och kompani är väldigt välformade superskurkar. Likaså finns det också väldigt spännande figurer på den ljusa sidan av stan, som allierar sig med Läderlappen.

Nog om detta, nu är det dags att ranka Batmans bästa filmer! Vilken är din favorit? Låt oss gärna veta och diskutera saken med dig!

5. Batman V. Superman: Dawn of Justice (Director’s Cut)

Många blev besvikna på Zack Snyders Batman-rulle när den kom ut 2016. Filmens kritiker fann den framförallt rörigt berättad. När det gäller den förlängda versionen som skulle släppas lite senare, så snackar vi en helt annan story. Här adderas nämligen över trettio minuter film, som rätar ut mycket av det som tidigare väckt frågor med berättandet. Filmen får i tillägg ett betydligt bättre flyt överlag. Det här är tre timmar film som går snabbt förbi.

I tillägg bildspråket riktigt vasst, så som det brukar när Snyder får ratta. Det finns även ett par riktigt schyssta actionscener och duellen mellan Batman och Superman fungerar oväntat bra. Precis som Ben Affleck är en underskattad skådis, är detta en underskattad film!

Betyg: 3,5/5

4. Batman

Tim Burtons sätt att göra film på, gjorde att han kändes som skapt för att konstruera ett Gotham. Men det fanns skeptiker gällande hans förmåga att illustrera en superhjältesaga. Men med en charmig Michael Keaton i titelrollen och en sylvass Jack Nicholson som superantagonisten Jokern i Batmans klassiska ursprungssaga, lyckades han motbevisa de som tvivlade på honom. Med detta sagt är Burtons Batman-debut inte nödvändigtvis en fartfylld superhjältefilm, men det är en väldigt underhållande sådan; scenografin, skådespelarna och manuset glänser.

Filmen inleds även med ett riktigt vasst anslag som bara övertrumfas av en annan Batman film och den har Christopher Nolan gjort.

Betyg: 4

3. Batman Returns

Tim Burton fick till det första gången, men skulle han verkligen kunna upprepa succén? Svaret var mycket riktigt ett rungande ja! Med en Danny DeVito som den obehagliga Pingvinen med sitt näste i Gothams kloaker och Michelle Pfeiffer som en urcool Catwoman lyckas Burton leverera en fullkomligt lyckad uppföljare. Är den egentligen bättre än Batman?

Kanske inte ur ett rent hantverksmässigt perspektiv, men efter tycke och smak finner jag den snäppet mer underhållande. Det känns att Burton blivit ännu mer säker på hur han vill driva superhjälten framåt och det är en synd att han inte fick göra fler Batman filmer.

Betyg: 4

2. Batman Begins

Efter många års uppehåll från Läderlappen på Vita duken skulle vi till slut få se den göra comeback. Även i det här läget fanns det skeptiker. Vad hade Nolan visat upp för tecken på att han skulle kunna lyckas med fantasy? Hur väl skulle egentligen Christian Bale fungera som benhård superhjälte?

Det stod förstås tidigt klart att detta är någonting annorlunda än din typiska superhjältefilm. Filmens stil känns snarare som ett välgjort drama än en superhjältefilm, vilket förstås var en ögonöppnare för hur man kan arbeta inom genren. Bale visar att han är som skapt för att göra Batman och karaktären gifter sig oerhört väl med Nolans sätt att arbeta på. Kort och gott en film som höjde ribban för hur du kan göra fantasy.

Betyg: 4,5

1. The Dark Knight

Ingen superhjältefilm liknar däremot Nolans uppföljare. Här har han byggt vidare på sin mogna ton, arbetat ännu hårdare med det tekniska arbetet och dramaturgin. Men framförallt så kopplar han också på vår älskade Jokern, knäckande spelad av Heath Ledger.

Ja, det finns mycket att älska med The Dark Knight. Från temot och dramaturgin, där Nolan sammanflätar flera storylines, till de svepande kamerarörelserna och Hans Zimmers kvävande musik. Det finns mycket som nålar fast oss i berättelsen från start till slut. Filmen tappar möjligtvis lite riktning framåt slutet när Two-Face kliver in, men det gör ingenting. Det finns även ett par ostiga sekvenser, men ingenting som sänker helhetsavtrycket avsevärt. Det här är en enastående superhjältefilm.

Betyg: 5

En film som inte får ta plats på listan är The Dark Knight Rises, Nolans tredje del av hans Batman filmer. Den kändes som en stor besvikelse när den kom, där flera manusbeslut kändes ogenomtänkta och skurken Bane misslyckades med att engagera innerligt. Den har blivit bättre med åren och är även den en stark trea, men undertecknad föredrar likväl Dawn of Justice snäppet mer. 

P.S: Ta tillfället att läsa om nya filmer här på Filmguide. Vi hackar dig fram genom den trassliga streamingdjungeln och levererar nyheter såväl som tips! Allt för att du, vår käre cineast, inte ska missa det bästa. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *