Missa inte dokumentären ”Sivandivan”

Den rosade dokumentären visas på filmfestivalerna i Krakow och Sheffield.


Den rosade dokumentärfilmen ”Sivandivan” kommer att visas på de prestigefyllda filmfestivalerna i Krakow och Sheffield. Filmfestivalen i Krakow är en av de äldsta och mest erkända festivalerna för dokumentärer, animerad och kortfilm där ”Sivandivan” visas i sektionen ”Somewhere in Europe”. Sheffield Doc/Fest är en världsledande filmfestival som hyllar och lyfter fram dokumentären och dokumentärt berättande som konstform. ”Sivandivan” har tidigare visats på dokumentärfilmsfestivalerna Tempo i Sverige och CPH: DOX i Köpenhamn.

– Det är en enorm glädje för oss att ”Sivandivan” blivit utvald att visas på de här festivalerna. Vi har levt med filmen under flera års tid, och när man kommer så nära ett projekt är det svårt att få perspektiv. Vi älskar vår film och är otroligt glada att både publik och kritiker tagit den till sitt hjärta, säger Daniel Pynnönen på Picky Pictures som producerat filmen.

Emelie Jönsson och Gustav Ahlgren står för foto och regi och har även producerat filmen. Daniel Pynnönen är exekutiv producent.

Krakow Film Festival, sektionen “Somewhere in Europé” 26 maj-2 juni
Sheffield Doc/Fest 6-11 juni
https://www.krakowfilmfestival.pl/en/https://www.sheffdocfest.com

”Sivandivan” är en finstämd och varm dokumentär om sopranen och hovsångerskan Siv Wennberg som på toppen av sin karriär fick smaka på hur olika manliga och kvinnliga genier behandlas. Den 74-åriga operastjärnan har kämpat hela sitt liv att få förbli den hon är. En extrovert diva med lätt hybris som, trots att hon sedan länge blivit stämplad som alltför udda för operascenen, fortsätter slåss för att få synas… och höras.

”Sivandivan” hade biopremiär i Stockholm i mitten av maj. Därefter har Siv Wennberg tagit filmen på en succéturné runt om i landet. Filmen visas närmast i Söråker 3/6, Umeå 4/6 och Luleå 5/6.

SIVANDIVAN

I en finstämd och varm dokumentär porträtterar Emelie Jönsson och Gustav Ahlgren en enveten naturkraft, en stjärna som aldrig fick chans att lysa med full kraft och de människor som troget står vid hennes sida, i hennes skugga.

SIVANDIVAN är berättelsen om operastjärnan Siv Wennberg som på toppen av sin karriär fick smaka på hur olika manliga och kvinnliga genier behandlas. Den 74-åriga hov- och operasångerskan Siv Wennberg har kämpat hela sitt liv att få förbli den hon är. En extrovert diva med lätt hybris som, trots att hon sedan länge blivit stämplad som alltför udda för operascenen, fortsätter slåss för att få synas… och höras.

”Jag borde vara en ikon för feminismen idag, tycker jag själv.”

Vid sin debut på Stockholmsoperan 1972 som Sieglinde i Richard Wagners ”Valkyrian”  kallades Siv ”den nya Birgit Nilsson” och Svenska Dagbladet skrev att hon var ”född med segerhuva”. Sivs succé fortsatte. Hon fick engagemang runt om i världen: Siv var fast anställd på Oper Frankfurt, gjorde gästspel på världens främsta operascener – bland annat Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Covent Garden i London, Bolsjojteatern i Moskva – turnerade i USA, fick Svenska Dagbladets operapris för sin tolkning av Isolde i Wagners ”Tristan och Isolde” och fick hederstiteln hovsångare av kungen.

Men Siv var en annorlunda fågel i operavärlden. Hon betedde sig inte som kvinnor skulle bete sig: Hon tog plats och tillkännagav högljutt sina åsikter – det var inte för inte hon fick smeknamnet (eller öknamnet) ’Sivan divan’. Engagemangen sinade och Siv försvann från scenen. 30 år senare är hon tillbaka, redo för revansch.

Bland dammiga notblad, rekvisita från förr och mängder av pressklipp sitter hon där, bortglömd och ensam. Hon är över 70 år och snart är hennes tid förbi. Men inte ännu. För Siv Wennberg har en plan. Innan hon dör ska hela världen få höra på vad hon har att säga. Hon ska minsann visa dem!

De som tvivlat på henne, de som baktalat henne, skrattat åt henne. De ska få höra!

Filmens uppkomst
Siv och Gustav Ahlgren träffades redan första gången 2007 genom att en vän till Gustav var inneboende hos Siv. När Gustav sen började planera att göra en film om en person som skulle utmana publiken, som man både kunde tycka var fantastisk och irriterande, rolig och sorglig och som delade publiken i två läger: De som tyckte om personen eller inte – kort sagt en person som bröt mot många normer – kom han att tänka på Siv Wennberg.

Gustav skrev ett brev till Siv under förevändningen att han ville göra en film om opera, vilken Siv naturligtvis ville vara med i. Redan under det första mötet, vilket delvis skedde med Siv pratande från toaletten, så kom de fram till att han skulle ju göra en film om henne. Det var också under detta samtal som Sivs planer om att ge ut skivor och göra en revansch mot operavärlden framkom.

Under ett och ett halvt år arbetade Gustav själv med filmen innan Emelie Jönsson också steg in som medregissör.

Filmen är också väldigt influerad av Karin Johannissons bok ”Den sårade Divan” som handlar om kvinnligt konstnärskap och kvinnor som excentriker.

Inspelning
Ett Riktigt Produktionsbolag har arbetat med filmen sedan hösten 2013. Den första filmningen skedde våren 2014 och har pågick kontinuerligt fram tills filmens färdigställande. Den sista filmdagen var senhösten 2018. De som har följt henne är framförallt Gustav Ahlgren och Emelie Jönsson men även Ellinor Hallin (Guldbaggenominerad 2018 för Bästa foto för i ”In i dimman”). En stor del av inspelningen har skett med väldigt små medel, på kvällar efter annat jobb, under en lång tid.

SIVANDIVAN
Speltid: 1 tim 20 min
Censur: Barntillåten i vuxens sällskap (annars 7 år)
Regi: Emelie Jönsson, Gustav Ahlgren
Foto: Ellinor Hallin, Gustav Ahlgren
Exekutiv producent: Daniel Pynnönen
Producent: Gustav Ahlgren, Emelie Jönsson
Klippning: Alexandra Litén, Nils Nocchi
Klippkonsult: Åsa Mossberg
VFX, grafik: Matts Barrett
Efterbearbetningsproducent: Fredrik Myrtell
Ljuddesign, ljudläggning, slutmix: Benny Persson
Grade: Michael Cavanagh
Musikkonsult: Anna Schulin Zeuthen
International sales: Kim Christiansen, DR Sales

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *