Balettprimadonnan en av nya stumfilmer att se

Här hittar du digitalt restaurerade stumfilmer

Sedan 2013 bedriver Svenska Filminstitutet ett stort arbete med att digitalisera det svenska filmarvet. Nu tillgängliggörs fem klassiska stumfilmer, av bland andra Mauritz Stiller, helt gratis på Filmarkivet.se. Alla filmerna är digitalt restaurerade och tre av dem har nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson, Edward von Past respektive Matti Bye. Det är första gången Filmarkivet.se kan erbjuda spelfilm i långfilmsformat.

Digitalisering av stumfilm innebär oftast ett omfattande restaureringsarbete. Målet i Filminstitutets arbete är att återskapa versioner så lika originalen som möjligt. De fem stumfilmerna som nu finns att se på Filmarkivet.se är publicerade under det nya temat ”Digitalt restaurerade stumfilmer”, där man också kan läsa om stumfilm och restaurering i en text av Filminstitutets filmarkivarie Magnus Rosborn.

Dessa fem filmer finns att se från och med idag 6 juli:

Balettprimadonnan (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Matti Bye
Endast en tredjedel av den svenska guldåldersregissören Mauritz Stillers filmer har överlevt till våra dagar. En av de många filmer som länge ansågs ha gått förlorad var Balettprimadonnan, där filmdebuterande Jenny Hasselquist spelar bondflicka som efter inträdesprov till balettakademin blir prima ballerina på Operan.

Vingarne (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Edward von Past
Stillers tragiska skildring av en äldre manlig konstnärs dragning till sin unga lärling som i sin tur förälskar sig i en vacker furstinna har ofta beskrivits som en av de första skildringarna av homosexuell kärlek på vita duken.

Norrtullsligan (1923) av Per Lindberg med nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson
Spritköket på mattan och korven i skrivbordslådan i kvinnokollektiv där fyra kontorister jagade av liderliga män lackar igen nyckelhålet så de kan gå runt i underkläderna. Elin Wägner skrev boken och Hjalmar Bergman manuset.

Dunungen (1919) av Ivan Hedqvist
Selma Lagerlöf-filmatisering som trots dåtida framgångar blivit en av de mer förbisedda filmerna från den svenska filmens guldålder. Även om Ivan Hedqvist var oprövad som filmregissör så var han väl förtrogen med förlagan och hade spelat rollen som onkel Teodor ett otal gånger sedan pjäsens urpremiär på Dramaten 1914.

Thora van Deken (1920) av John W. Brunius
Danska nobelpristagaren Henrik Pontoppidans berättelse om moder som slåss för sin dotters arvsrätt och tar lagen i egna händer, blev till en film som imponerar på många plan – berättartekniskt, fotografiskt och skådespelarmässigt. Den majestätiska teaterdrottningen Pauline Brunius gör i titelrollen sin första filminsats framför kameran.

Att de fem stumfilmerna kan publiceras gratis beror på att de rättighetsmässigt nu är fria. I takt med att fler rättighetstfria stumfilmer restaureras digitalt, eller att rättigheterna till redan restaurerade filmer löper ut, är målet att utvidga temat med fler filmer.

Den som är intresserad av analoga musikeffekter kan läsa mer här.

Läs fler nyheter om filmer och serier på Filmguide!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *