Avalon

Svenska filmtips

Vi ger nya svenska filmtips

Svensk film har inte varit lika intressant på decennier som den är i dagsläget. Under 2000-talet har vi sett massor av bra filmer och några av dessa tänkte vi lyfta fram idag.

Avalon (2011)

Johannes Brost i Avalon. Ett av våra starka svenska filmtips.
Johannes Brost i Avalon.

Avalon är en frisk fläkt även om det är film omgiven av ett mörker. Det ska vara glans i Båstad under tennisveckan men det blir inte riktigt så…Vi får följa Janne. Janne som är spelad av Johannes Brost, är en 60-årig festfixare som ska göra comeback. Planen är att driva nattklubb i Båstad. Det ska vara sommar, fest och glamour. Livet ska leka igen för Janne.Pengarna ska rulla in och Janne ska komma tillbaka, tillbaka till gräddhyllan. Tillbaka in i det sociala övre skiktet. Under tennisveckan i Båstad ska den nya nattklubben invigas och efter det ska det bara gå uppåt.

Avalon visar en sida av glamouren som inte är så vacker. Många kritiker anser att filmen var svag och att dialogen var för sparsam. Jag skulle vilja säga tvärtom. Det är en stark berättelse. Just frånvaron av dialog stundtals är det som lyfter filmen. Skådespelarnas insatser och fotot kommunicerar än bättre än vad en dialog hade gjort i vissa lägen. Det är en av styrkorna med filmen. Den visar upp ytan men även det som finns under det översta skiktet på ett bra sätt.

Bröllopsfotografen (2009)

Björn A. Ling och Tuva Novotny i Bröllopsfotografen.
Björn A. Ling och Tuva Novotny i Bröllopsfotografen. Foto: Svensk Filmindustri.

I Ulf Malmros hyllade dramakomedi Bröllopsfotografen möter vi en hårdrockande värmlänning som bestämmer sig för att dra till Stockholm och bli fotograf. När han plåtar ett bröllop plåtar han också en förälskelse.

Bröllopsfotografen är en charmig film som bjuder på humor, hjärta och lite smärta. Björn A. Kling och Tuva Novotny funkar utmärkt i huvudrollerna. En mysig upplevelse för den som vill gotta ner sig i lite bröllopskänsla.

Efterskalv (2015)

Ulrik Munther i Efterskalv.
Ulrik Munther i Efterskalv. Ett av våra starka svenska filmtips.

I Efterskalv får vi se sångaren Ulrik Munther i huvudrollen som ung förbrytare som kommer ut från ungdomsfängelse. Men i småstaden han återvänder till har hans brott inte glömts bort.

Detta är en stark filmupplevelse som har en självklar plats bland våra svenska filmtips. Tempot är långsamt men låt dig inte avskärckas för det. Under ytan bubblar det och här finns en handfull minnesvärda och laddade scener som sent kommer att glömmas. Extra kul är det att Munther bjuder på en så pass stark skådespelarinsats. Likaså är Mats Blomgren fantastisk i rollen som hans förtvivlade pappa. Att han fick en Guldbagge för bästa biroll var väl förtjänt. Likaså Munthers nominering.

Min lilla syster (2015)

Rebecka Josephson och Amy Deasismont i Min lilla syster.
Rebecka Josephson och Amy Deasismont i Min lilla syster.

2015 var ett starkt år för svensk film. Utöver Efterskalv fick vi också gotta oss i Sanna Lenkens omtumlande ungdomsfilm Min lilla syster, om två systrar där den äldre får anorexia. Relationerna slits och Lenken, som själv har haft ätstörningar, presenterar problemet med oslagbar säkerhet.

Precis som i Efterskalv ser vi en popsångare i huvudrollen även här. Amy Deasismont bjuder på en hjärtskärande skildring med stort känsloregister. Hon är manipulativ och obehaglig samtidigt som hon är älskvärd och sympatisk. Imponerande! Även hon nominerades för en Guldbagge.

Detta var våra tips på svenska filmtips. Kommentera gärna om du vill lägga till någon!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Svenska filmtips”