Från The Body en av alla bra spanska filmer.

Bra spanska filmer

Det finns massor av bra spanska filmer!

Det är långt ifrån alla Svenskar som har upptäckt detta, men det finns massor av bra spansk filmer där ute. Vilket klingar fint för alla oss filmälskare. I denna artikel tänkte vi presentera några av dessa. Du hittar även fler tips på bra filmer här.

The Body (2012)

Från The Body en av alla bra spanska filmer.
Foto: Azure Entertainment.

Oriol Paulo har åstadkommit en suverän och spännande story i sann Hitchcock-anda. Den är smart och väl utförd. Otroligt spännande.Denna spanska Thriller öppnar med att en vakt flyr i panik från ett bårhus. Det som följer är en utredning om vart kroppen i fråga tagit vägen. Men det är inte den enda frågan som man ställer sig i denna film. Det finns fler saker att utreda. Som t.ex hur kvinnan dog.

Belén Rueda från Barnhemmet spelar Mayka Villaverde. Hon är arvtagerska, affärskvinna och en grym aktör. Det är hennes kropp som försvunnit rättsmedicinska labbet innan man hann undersöka och fastställa dödsorsaken. Hon är inte djupt saknad av sin make. Alex Ulloa (Hugo Silva), en yngre man som haft en affär med en annan kvinna (Aura Garrido). Jaime Pena (Jose Coronado) är detektiven som blir kopplad till fallet som blir alltmer av en katt och råttalek. I vilken katten kan vara mördaren eller den döda kvinnan.

Allt om min mamma (1999)

Ur Allt om min mamma.
Foto: Sandrew Metronome.

Detta drama av Pedro Alomodovar är precis vad man förväntar sig av Spaniens arvtagare av Woody Allen och Alfred Hitchcock. Det är skruvat, varmt, gripande och spännande! Här finns en hel del av Almodovars klassiska humor och galna twistar, likväl ett färgstarkt karaktärsregister.

Allt om min mamma fick ta emot Oscarn för Bästa utländska film och handlar om Manuela som bor ensam med sin son Estaban. Efter att de har varit på teatern dör Estaban i en bilolycka och Manuela söker upp hans pappa i Barcelona. Märkliga saker händer när hon bekantar sig med en HIV-positiv nunna och upptäcker att fadern numera är transvestit under namnet Lola. Som sagt, det är Almodovar-galet för hela slanten!

Pans labyrint (2007) – ett måste bland bra spanska filmer

Från Pans labyrint en av alla bra spanska filmer.
Foto: Estudios Picasso.

Guillermo del Toros moderna klassiker Pans labyrint känner nog de flesta till. Fantasydramat belönades med tre Oscars och har fått fans över hela världen. Och det är inte så konstigt. Det är nämligen något så annorlunda som en saga mitt i andra världskrigets Tyskland.

Här möter vi en ung flicka som bor hos sin elaka styvfader – en spansk fascistledare. Snart upptäcker hon att det finns mer än väntat i livet på den kusliga herrgården och snart får hon stifta bekantskap med fler olika sagoväsen.

Dessa var några tips på bra spanska filmer. Om du har några du vill tillägga får du gärna kommentera!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *