Bild ur filmen Amatörer.

Svenska filmbolag

Bild ur filmen Amatörer.
Amatörer. Foto: Garagefilm.

I denna artikel tänkte vi guida er genom de framträdande filmbolagen vi har här i Sverige. Här finns nämligen en del spännande utforsa, smått som stort.

I Sverige konsumerar vi mest amerikansk film och där ser filmindustrin lite annorlunda ut än vad den gör här. I Hollywood finns en handfull av stora bolag, som både producerar och distribuerar sina filmer. Här i Sverige finns inte riktigt samma pengar att röra sig med, utan de flesta svenksa filmerna är nationella eller internationella samproduktioner. Ibland kan det röra sig om ett tiotal olika bolag som är med och finansierar en film.

Nu tänkte vi på Filmguide att guida er i vårt filmlandsskap och presentera olika framträdande bolag, som är aktiva idag. Eftersom det är för självklart med Svensk Filmindustri, är inte det med på listan. En del av företagen jobbar främst med finansiellt stöd, medan andra är mer av traditionella produktionsbolag.

Film i Väst

Film i Väst etablerades i slutet av 90-talet och har sedan dess blivit en av de riktigt stora spelarna i svensk filmindustri. Bolaget, som har sitt fäste i Västra Götaland, är privatägt men samarbetar nära med Västra Götalands Län i uppdrag om att göra regionen attraktiv för både filmarbetare och publiken som i sin tur ser filmerna. Film i Väst har under åren samproducerat 1000 filmer, varav flera Oscarsbidrag och otaliga Guldbaggenomineringar.

TriArt Film

TriArt Film är ett annat, något mindre, inköps- och distributionsbolag som har fått hög status inom svensk film de senaste åren. TriArt etablerades 2010 och har sedan dess legat bakom flera mindre men intressanta svenska filmer.

Garagefilm

Garagefilm är ett oberoende produktionsbolag, som har producerat flera spännande svenska filmer de senaste tio åren. De har den senaste tiden börjat synas allt mer frekvent på olika filmfestivaler och galor och ligger exempelvis bakom filmer som: Jätten, Amatörer, Hjärtat och Det vita folket.

Crazy Pictures

Ett oberoende filmkollektiv i Norrköping som fyra vänner startade upp för mer än tio år sedan. De slog igenom på Youtube för deras kvalitativa sketcher och har nu långfilmen Den blomstertid nu kommer på CV:t. De arbetar idag på nästa storfilm, som även den förväntas ha mäktiga specialeffekter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Svenska filmbolag”