Peter Stormare i keps.

Peter Stormare jagar gåta kring runsten

Peter Stormare i keps.
Foto: Nordic Entertainment Group

Peter Stormare ger sig ut på amerikanska vägar längs svenskbygden i Minnesota i en ny dokumentärserie på Viaplay. I American Runestone blir den amerikanska historien ifrågasatt i Stormares jakt på att lösa gåtan kring en omdebatterad runsten. Viaplays originalserie är redan klar för två säsonger och har premiär på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay Norden över våren 2020.
– American Runestone handlar om vanliga människor som ger sig in i något de inte ska rota i. Folk blir arga på oss, säger Peter Stormare.

Viaplays strategi för originalserier är ambitiös där över 20 lanseringar redan är klara. Redan nu är den kommande originalserien med arbetstiteln American Runestone klar för två säsonger. Dokumentärserien tar avstamp i byn Kensington i Minnesota där runstenen blivit något av ett mysterium. Är den falsk eller äkta? Och vem kom egentligen först till Amerika?

Svensken Olof, som hittade stenen i jorden under ett träd på sina ägor i USA, kommer från Peter Stormares grannby i Hälsingland. Han blev snabbt anklagad för förfalskning utan att man hade några direkta bevis och det påverkade resten av hans liv.
– Vi är födda med hundra års mellanrum, han utvandrade till Amerika hundra år före mig. Nu går jag i hans fotspår och försöker rentvå hans namn, säger Peter Stormare.

Runstenens ursprung och äkthet är både omdebatterad och omtvistad. Under sin resa längs Minnesotas vägar och avvägar bjuder Peter Stormare på mycket humor i sina möten med lokalbefolkningen och olika experter liksom historielektioner för att förhoppningsvis lyckas reda ut alla frågetecken kring runstenen. Till sin hjälp har han Minnesotabon Elroy Balgaard och tillsammans är de beredda att gå långt i jakten på att lösa detta mysterium.

– Jag vill tala till vanliga människor som vill lära sig om historien. Det handlar om att rentvå någons namn. Det är en historia presenterad på ett unikt sätt utan sensationslystnad om hur en vanlig människa kan bli så anklagad för något så galet, säger Peter Stormare.

American Runestone regisseras av Peter Stormare (Swedish Dicks, Blacklist, Prison Break) och Glenn Lund. Producenter är Nina Lund och Mando Stathi.

– American Runestone handlar inte bara om vem som gjorde stenen och när. Vi uppmuntrar till att ifrågasätta historien som vi fått den berättad och det är alltid kontroversiellt. Men det känns mer aktuellt än någonsin att göra det, säger Nina Lund.

American Runestone produceras av Peter Stormares produktionsbolag Viking Brothers Entertainment och första säsongens sex avsnitt har premiär våren 2020 på Viaplay Norden över följt av en andra säsong.

– Det här är en helt unik historia där Peter Stormare briljerar i sitt möte med lokalbefolkningen i Minnesota. Det blir lika mycket humor som historieberättande och ett sökande efter rötter, säger Fredrik Ljungberg, programdirektör för Viaplay på Nordic Entertainment Group.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *