Furia säsong 1

Se trailern till Furia säsong 1 på Viaplay

För alla som älskar spännande dramaserier är 26 september datumet att skriva in i kalendern redan nu. Då släpps nämligen samtliga avsnitt av den politiska dramaserien, Furia, på Viaplay. Nu släpps den första teasern till detta norska Viaplay Original med Ine Marie Wilmann (Exit) och Pål Sverre Hagen (Exit) i huvudrollerna.

Hotet från de högerextrema krafterna växer sig allt starkare i Europa. I Furia, som är en blandning av hög puls-thriller och drama, dras tittarna in på en mörk resa från den norska idylliska lilla kustbyn Åndalsnes till storstadspulsen i världsstaden Berlin. Två städer helt skilda från varandra, men som vävs samman när hotet kommer allt närmare.

I den nya Viaplay-serien, Furia, som har premiär 26 september, gör den norska hyllade skådespelar-duon, Ine Marie Wilmann och Pål Sverre Hagen, kända från succéserien Exit, huvudrollerna tillsammans.

Ragna (Ine Marie Wilmann) arbetar på det vackra turistmålet Romsdalen i Ådalsness. I hemlighet lever hon ett mörkt liv online. Polisen Asgeir (Pål Sverre Hagen) anländer till samma plats med sin dotter. Tillsammans måste far och dotter hålla en låg profil, gömda från den ryska maffian. Tillsammans binds nu deras historier samman i en resa som håller tittaren på högspänn.

I andra nyckelroller hittar vi Trond Espen SeimPreben HodnelandCecilie Mosli och Henrik Mestad, liksom de tyska skådespelarna Ulrich Noethen (Downfall, Deutschland ’83, Ku’Damm ’59, Charite) och Nina Kunzendorf (Hackerville, DasVerschwinden). Furia är Viaplays nästa norska produktion efter tittarfavoriterna Delete MePørniWisting och MaskinerietFuria har spelats in i Åndalsnes, Oslo och Berlin. Redan innan premiär är Furia hyllad och har utsetts till en av åtta finalister i The Series Mania Festival, en av Europas viktigaste och ledande festivaler för dramaserier.

”Målet är att världen ska stanna upp och se Furia säsong 1”

Seriens skapare Gjermund Stenberg Eriksen beskriver det som ett enormt tryck att vara nästa Viaplay Original efter att Henriette Steenstrups Pørni hyllades som en av de bästa norska serierna genom tiderna.

– Pørni är något av det bästa jag någonsin sett på tv, så det här är verkligen som att hoppa efter Wirkola (känd norsk backhoppare). Samtidigt är hela Furia-gänget väldigt glada över Henriette Steenstrup framgång, och otroligt tacksamma för att hon fått upp norrmännens ögon för att Viaplay är den klart största spelaren när det kommer till skandinaviska serier, säger Gjermund Stenberg Eriksen.

Stenberg Eriksen vann 2017 en internationell Emmy för bästa dramaserie med Mammon 2, och han har globala ambitioner med den politiska thrillerserien Furia.

– En gång vart fjärde år stannar världen och vänder blicken mot Norge och de nordiska dramaprodukterna. Det hände med Bron, Skam och Borgen. Mitt mål är att Furia ska göra detsamma, säger han. Konceptuell regissör är Magnus Martens, som under det senaste decenniet regisserat flertalet hyllade serier i USA som Fear the Walking DeadGood Behavior och Banshee.

Martens och Erikson är passionerade i projektet och har höga ambitioner men betonar att budskapet är ännu viktigare. Som självutnämnda ”bybor” vill de skildra att farliga ideologier kan växa på vackra platser, osynliga för alla omkring dem.

– Extremister lever som vanliga människor och ser ut som vanliga människor, de rakar inte huvudet och går inte på gatorna i uniform. Det här är ett oerhört viktigt tema som präglar Norge, Europa och hela världen. Vi använder spänningselement för att berätta en mycket viktig historia med Furia. Det kan ibland uppfattas som brutalt, men genom allt vi har gjort har vi velat förmedla något viktigt och verkligt, säger regissören Magnus Martens.

Furia produceras av Monster Scripted och producenten Håkon Briseid. Monster Scripted är känt för några av Norges största dramasuccéer på senare tid som NobelHalf BrotherYoung Promising och Borderland.

Tips: läs om bra filmer här på Filmguide!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.