Tomb Raider är en av bra filmer vi rekommenderar här på Filmguide

Bra filmer – storslagna äventyr

Filmguide fortsätter att lyfta fram bra filmer av alla olika slag. Efter att ha sållat agnarna från vetet i genrer som komedi och skräck är det nu dags att ta sig an den pampiga äventyrsfilmen. Var god!

Tomb Raider

Många enades i att filmerna om Lara Croft med Angelina Jolie inte nådde sin fulla potential, även om den första filmen är klart sevärd. Vad gäller den nya tagningen med vår svenska superstjärna Alicia Vikander i huvudrollen, finns det inte lika mycket att klaga på. Dels håller storyn hela vägen i mål och så är Vikander underbar i titelrollen. Den här versionen av berättelsen om Lara Croft är dessutom mer råbarkad (särskilt gäller det en viss scen där Croft brottas med en fiende i gyttja). Den nya versionen av Tomb Raider lyckas också med det båda de första filmerna misslyckades med: en riktigt bra skurk. Här gestaltad av Tarantinos nya älskling Walton Goggins. En uppföljare är på väg och vi längtar så. Vore det inte underbart att kunna se tillbaka på hela serien med Vikander som bra filmer?

Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road är en av bra filmer du måste se
Det är nästan hårt att kategorisera Mad Max: Fury Road bland bra filmer.

Filmerna om Mad Max såg vita duken för första gången redan på 70-talet. Filmerna som bland annat drevs av hämnd gjorde stor succé. Inte minst den andra filmen Road Warrior. Därför blev många glada när regissören George Miller valde att göra en fjärde film, många år senare. Mad Max: Fury Road är en stor visuell upplevelse. Det är rå och fartfylld action rakt igenom när vi följer Max som på rymmen efter fångenskap. Filmskapande i dess renaste form. Mästerligt. På rollistan ser vi bland annat Tom Hardy, Charlize Theron och Nicholas Hoult.

Warcraft: The Beginning

Filmen som baserar på det berömda datorspelet av Blizzard lockade stor uppmärksamhet när den kom. Bland många hoppfulla fans, fanns även skeptiker. Det här kan väl bara inte hamna i högen med andra bra filmer vi rekommenderar här på Filmguide? Klockrent blir det heller inte. Det finns mycket att hacka på, inte minst dess genomusla huvudrollsinnehavare Travis Fimmel. Han ska dock ha cred som själv erkänner att han inte är någon vidare skådis. Hur som helst finns det trots skavanker en hel del att gilla med Warcraft: The Beginning. Filmen är läcker att kolla på samtidigt som den hyllar spelet på ett värdigt sätt. Likaså tar den risker genom att avsluta flera bärande karaktärer. Oupps, spoiler!

Peter Pan (2003)

Bland bra filmer i äventyrsgenren hittar vi Peter Pan från 2003.
Bland bra filmer i äventyrsgenren hittar vi Peter Pan från 2003. Foto: Universal.

Det har gjorts många tagningar på berättelsen om Peter Pan genom åren. Vi på Filmguide tycker att den från 2003 är allra bäst. Den är ett förtrollande äventyr i sann sago-anda med en underbar Jeremy Sumpter i titelrollen. Som Kapten Krok ser vi en om möjligt ännu mer härlig gestaltning av Jason Isaacs, som bland annat spelar Lucius Malfoy i Harry Potter-filmerna.

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

Den här animerade filmen av Steven Spielberg och Peter Jackson var förmodligen inget som tilltalade hardcore-fansen. Detta eftersom den inte liknar de bra filmer vi tidigare sett av den klassiska karaktären och hans äventyr. Är du en av de som filmen inte föll i smaken? Då vill vi understryka att den är värd en omtitt. Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet balanserar mellan att vara både fartfylld och gastkramande. Den tar oss till massvis av spännande platser – som en bra äventyrsrulle bör göra. Likaså håller animationerna än idag. Mycket underskattad och det ska bli spännande att se vad skaparna hittar på med nästa film som förväntas komma inom ett par år.