King Richard 2021

Recension: King Richard (2021)

Titel: King Richard (2021)
Regi: Enrico Casarosa
Genre: Biografi, Drama

Betyg: 3/5

I tennisfilmen King Richard 2021 får vi följa med på historien bakom systrarna Serena och Venus Williams framgångar. Fokuset ligger på deras pappa Richard som redan innan de föddes hade en plan för hur han skulle göra dem till världens bästa spelare. I titelrollen ser vi ingen mindre än Will Smith.

Nog är det fascinerande att få följa den varmhjärtade familjefadern Richard, som kör runt sina fem döttrar i en minibuss om dagarna – till skolan och tennisbanan. Två av dem är djup investerade i sporten: Serena och Venus. Deras far drillar dem därför hårt för att de ska kunna förverkliga drömmen om att en dag bli proffs. Det finns förstås hinder att ta sig över på vägen. Familjen Williams är svarta och lever i ett fattigt område i Compton, där många kriminella härjar. I den übervita sporten tennis vill därför ingen ta dem under sina vingar.

Men tack vare deras hårda slit kommer de en dag att få precis den hjälp och coachning de behöver för att Serena och Venus ska kunna ta sig till nästa nivå. Då uppstår däremot ett annat problem som lurat runt hörnet hela tiden: Richard själv, som vägrar släppa tag om sina egna idéer om hur döttrarna ska spela tennis, men också avstå juniortävlingar för att se till att de samtidigt sköter plugget och inte bränner ut sig likt de andra hårt drillade tennisbarnen.

Will Smith briljerar som King Richard

King Richard är en relativt traditionell amerikansk biografi om en fantastisk historia. Men en bra sådan, som trots att den emellanåt blir klibbig fortfarande lyckas greppa tag. Det beror uteslutande på Will Smith fantastiska prestation som Richard. Han ger sitt allra yttersta och gör varje scen relevant. När det känns som att det hela ska bli för mycket av en smetig underdogsaga styr han självmant filmens ton, så att den inte går fullt ut Hollywood. Sammanfattningsvis står filmen på hans axlar och han kan mycket väl komma att vinna en Oscar för rollen. Om inte, så åtminstone nomineras.

King Richard visas just nu på svenska biografer och vi garanterar dig en härlig biostund. Ibland kan den kännas för smörig, men allt som oftast är den precis tillräckligt blödig. Och alltid engagerande trots sin speltid på över två timmar.

Frank Stenhammar

Du missar väl inte att du hittar fler tips på nya bra filmer här på Filmguide? 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *