Spider-Man: No Way Home

Kina ville censurera frihetsgudinnan i nya Spider-Man

Sony nekade Kina

I flera år har Kina skickat förfrågan om att ändra på filmer från utlandet. Denna gång var det senaste Spider-Man: No Way Home.

Nu har det kommit fram att Kina gjorde en förfrågan om att ta bort frihetsgudinnan i Spider-Man: No Way Home (2021). Den kinesiska regeringen ville att alla bilder på frihetsgudinnan skulle tas bort. Spekulationen kring detta är att det inte har nånting att göra med statyns utseende utan vad den faktiskt representerar: frihet.

Har velat ta bort mer än frihetsgudinnan

Det är inte första gången Kina har gjort en begäran om att censurera filmer som kommer utanför landet, allra minst inte USA. Det finns mycket som Kina inte tolererar i film, exempelvis är det hbtq+, kritik mot landet eller att det på något sätt kritiserar kinas lag om censur.

Sony godkände inte deras förfrågan och filmen blev bannad i Kina.

När det kommer till Hollywoodfilmer har Kina bett om vissa redigeringar innan det släpps på bio i Kina. I många fall har USA godkänt dessa förändringar, exempelvis i Transformers: Age of Extinction (2014) tar Mark Wahlbergs karaktär ut pengar i Texas från en kinesisk ATM. Eller när en karaktär köper kinesisk proteinpulver i en närbutik i Chicago. Age of Extinction blev då den filmen som drog in mest pengar i Kina på bara 10 dagar.

MER LÄSNING: CENSUR: Kina klipper bort Dumbledores homosexualitet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.