Signing dokument

Finansiera ditt bilköp – med eller utan säkerhet?

Så det har blivit dags att köpa ny bil? Nu finns det flera olika alternativ för dig att välja bland, såsom om du vill köpa begagnat eller helt sprillans nytt, om du vill stå för hela kostnaden själv eller om du behöver låna pengar.

För det flesta så brukar det kanske vara just bilens kostnad som avgör hur du ska finansiera ditt köp. Medan du kanske har råd att betala kontant för en lite äldre begagnad bil så är chanserna stora att du kan behöva ta ett lån för att kunna köpa en sprillans ny bil – framförallt om det är en lite dyrare modell.

Om du ska låna pengar för att köpa en bil så finns det även här olika alternativ att välja bland, till exempel om du ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Båda typer av lån har sina för och nackdelar och det är upp till dig att välja vilket som passar dina behov bäst.

Oavsett om du är på jakt efter ett billån med eller utan säkerhet så kan en jämförelsetjänst så som Kredity.se spara dig både tid och pengar i jakten på det bästa lånet för dig.

Billån med säkerhet

När du väljer ett billån med säkerhet så är det bilen som kommer att sättas som säkerhet för lånet. Ett grundkrav hos de flesta långivare i det här fallet är att du ska köpa din bil hos en auktoriserad återförsäljare och den goda nyheten är att du ofta kan söka och få svar om ditt lån direkt på plats. Så länge ditt lån är beviljat så kommer det att betalas ut direkt till återförsäljaren och du kan i princip köra hem din nya bil redan samma dag.

Om du däremot väljer att köpa bilen från en privatperson som redan har ett lån på bilen så kan du ansöka om att ta över lånet i samband med att du köper bilen.

För att kunna ta ett billån med bilen som säkerhet så krävs det att du kan lägga en kontantinsats på åtminstone 20% av bilens köpesumma eller att du har en inbytesbil som motsvarar samma summa.
Beroende på långivare så kan det vara krav på att bilen ska kosta åtminstone 100 000 kronor medan maxtaket kan variera en hel del beroende på långivare.

Ett annat krav är att bilen ska vara helt återbetald när den är 12 år gammal – med andra ord så kan du inte ta ett billån med bilen som säkerhet om bilen är äldre än så.

Dagen då du säljer bilen så måste du också betala av det som återstår av ditt lån. Skulle det vara så att du säljer bilen för ett mindre belopp än vad som är kvar av lånet så kommer du alltså tvingas att betala mellanskillnaden ur egen ficka.
En stor fördel med att ta ett billån med bilen som säkerhet är att du ofta kan få en del förmåner och lägre ränta än om du väljer ett vanligt privatlån utan säkerhet.

Billån utan säkerhet

Till skillnad från ett billån med säkerhet så är lånet här knutet direkt till dig och inte till bilen. I grund och botten så är detta egentligen ett vanligt privatlån som inte har något med bilen och göra och du kan använda det i princip hur du vill.

När du väljer denna typ av lån så kan du själv välja var eller vem du vill köpa din bil och du kan också själv välja om du vill låna för hela köpesumman eller bara en del. Med andra ord så finns det inget krav på kontantinsats.

Minimikravet brukar ligga på 10 000 kronor och du har ett maxtak på 500 000 kronor.
Det spelar heller ingen roll hur gammal bilen ifråga är utan du kan ta ett privatlån även för att köpa en äldre bil. I regel ska lånet vara tillbakabetalt inom 15 år, men detta kan variera beroende på långivare och lån.

Det finns heller inget krav på att lösa ut lånet samma dag som bilen säljs, även fast detta uppenbarligen är en stor fördel så länge du inte vill dras med ett lån även när du inte längre har bilen i din ägo.

Till skillnad från billån med säkerhet så kan det här hända att du behöver betala en högre ränta. Hur mycket du kan tänkas betala beror till stor del på din kreditvärdighet och din personliga ekonomiska situation.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *