Franska filmer för hela familjen

Disney och Pixar i all ära, men den förälder som vill sprida sitt filmintresse till sina barn vill ofta ge en lite bredare bild av vad filmkonsten har att erbjuda än uteslutande stora amerikanska produktioner. Fransk film har till exempel mycket att erbjuda hela familjen, för den som orkar leta lite på streamingtjänsterna.

Familjeabonnemang ger mer data till streaming

När filmintresset är väckt i familjen gäller det att se till att det finns nog med datatrafik tillgängligt för alla, både barn och vuxna. Streaming av film drar en hel del MB data, och man vill ju inte råka ut för att filmen klipps av mitt i bara för att datatrafiken tar slut. Samtidigt vill man inte betala onödigt mycket pengar för fem olika mobilabonnemang, om man till exempel är två vuxna och tre barn i familjen.

Med ett familjeabonnemang samlar ni därför smidigt hela familjens mobilabonnemang under samma paraply. Att teckna familjeabonnemang hos Tele 2 gör att hela familjen är fri att titta på så mycket streamad film de önskar. Föräldrar till filmälskande barn gör klokt i att välja ett abonnemang med obegränsad datatrafik, eller åtminstone se till att kunna portionera ut datatrafiken rättvist mellan barnen för familjefridens skull. När man väl fått smak för filmtittande vill man gärna fortsätta titta!

Franska familjefilmer – tips att börja med

För dig som är ny på den franska filmscenen har vi sammanställt en lista med några franska pärlor som lämpar sig för att titta på tillsammans med hela familjen. Bonsoir et bonne chance!

Un sac de billes – Bröder på flykt

“Bröder på flykt” är baserad på Joseph Joffos klassiska roman “Kulpåsen” eller “Un sac de billes” i original. I berättelsen träffar vi bröderna Joseph och Maurice som lever i Paris under andra världskrigets tyska belägring. Bröderna tillhör en judisk familj, och filmen är en perfekt kombination av historielektion och drabbande familjedrama. I Sverige kan du se “Bröder på flykt” bland annat på streamingtjänsten Viddla. Regi av Christian Duguay.

Astérix aux Jeux Olympiques – Asterix på Olympiaden

“Asterix på Olympiaden” är en fransk familjefilm som även lämpar sig för lite yngre barn än den nyss nämnda filmatiseringen av “Kulpåsen”. Här är det komedi för hela slanten, och en perfekt introduktion till två av det franska kulturarvets mest framträdande företeelser: Asterix universum och den ikoniske skådespelaren Gérard Depardieu. I Sverige kan du se “Asterix på Olympiaden” på bland annat streamingtjänsterna Apple TV+ och SF Anytime. Regi av Thomas Langmann och Frédéric Forestier.

Santa et Cie – Santa & Cie

För dig som letar efter en härlig julfilm för hela familjen kan den franska “Santa & Cie” vara en uppfriskande kontrast till alla storslagna amerikanska julproduktioner. Och du vet väl att en riktigt bra julfilm passar lika bra i juli som i december? I “Santa & Cie” råder fullständig panik i juletid, då tomtens alla nissar har blivit sjuka samtidigt. Hur ska det gå? I Sverige kan du se “Santa & Cie” på bland annat streamingtjänsten SF Anytime. Regi av Alain Chabat.

Les Vacances de Monsieur Hulot – Semestersabotören

Filmen “Semestersabotören” från 1953 kan man få leta ett litet slag innan man får tag på. Men för den förälder som vill inviga sina barn i filmkonstens historia är denna film, med legendaren Jacques Tati i huvudrollen, helt perfekt. Fransk komedi, som dessutom är stum till större delen – så det kommer inte uppstå svårigheter med att förstå eller hänga med på grund av språket. Regi av Jacques Tati.

Var hittar jag fler franska familjefilmer?

När du laddat upp ditt familjeabonnemang med ny härlig datatrafik undrar du kanske vart familjen ska vända sig för att hitta ännu fler sevärda franska familjefilmer. De stora streamingjättarna som Netflix och HBO Max har en del att erbjuda, men det finns faktiskt också några inte lika kända tjänster som har ett stort utbud filmer helt gratis. Det handlar om bibliotekens egna streamingtjänster.

I Sverige finns nämligen två streamingtjänster som heter Viddla respektive Cinéasterna. Dessa är kopplade till de svenska biblioteken, och allt du behöver för att streama deras tjänster är ett bibliotekskort hos ett bibliotek som är anslutet till deras system. Perfekt för den som vill lägga pengarna på annat än dyra prenumerationer, och satsa på lite extra datatrafik i stället. Dessutom brukar utbudet av europeiska filmer vara större på bibliotekens tjänster än hos de mer kommersiella streamingtjänsterna. Helt perfekt för den vars familj snöat in på franska filmer. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *