Bra familjefilmer att se med barnen

Vi tipsar om bra familjefilmer – som passar barnen

Som förälder är det en svår konst att välja rätt film för hela familjen. Klart, barnens upplevelse måste ju vara den viktigaste, men ingen mor eller far skall behöva lida när det vankas filmkväll. Vi på Filmguide har därför tagit fram bra familjefilmer att se med barnen, men som ingen där hemma kommer att lida av.

Släkten är värst

I Släkten är värst ska det relativt nyförälskade paret Pam och Greg träffa hennes familj, för första gången. Det börjar som en vanlig weekend, men när pappa Jack visar vilka krav han ställer på en eventuell svärson, inser Greg att han kommer få det mycket tufft i jakten på Jacks välsignelse.

Denna klassiker med Ben Stiller och Robert De Niro i huvudrollerna står sig fortfarande finfint. Den bjuder på en del slapstickscener och pinsamheter som barn som vuxna kommer älska. Bit för bit, rasar världen för Greg och samtliga inblandade i vad som är en av de bästa familjefilmerna.

Råttatouille

Råttatouille handlar om den oväntade vänskapen mellan en råtta och en grabb som jobbar i köket på en fin restaurang i Frankrike. Framför sig har de sin svåraste utmaning någonsin, att charma en ökänd matkritiker.

Pixar har hostat upp en hel del magiska filmer, men vi på Filmguide undrar om inte Råttatouille är deras främsta verk. Den lyckas med den imponerande bedriften att vara vuxen som barnfilm, utan att tappa det fantasifulla. Filmen klimaxar när en matkritiker ska bedöma restaurangens käk. Tänka sig att det faktiskt finns en animerad barnfilm, som inte kulminerar i någon actionsekvens.

Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv

Berättelsen följer tre syskon som nyligen blivit föräldralösa och tvingas flytta in hos deras avlägsna släkting Greve Olaf. Han är inte intresserad av att uppfostra och ta hand om barnen, han vill bara åt deras förmögenhet.

Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv är en annorlunda typ av film, som gör sig bättre för det lite äldre barnet än det yngsta. Den är ett bra steg in på lite mörkare film, men som fortfarande är underhållande och på sina stunder barnsliga. Jim Carrey fullständigt briljerar i rollen som den elake greven.

Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day

Det är svårt att bra familjefilmer med lika jobbig titel som Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day – men den förlåts för sin charm. Filmen handlar om en familj som kämpar sig genom en dag där allting bara går snett. Det bjuds på kaotiska, pinsamma, stela och allmänt överväldigande scener som hela soffgruppen kan garva åt.

Paddington

En av få riktigt bra familjefilmer de senaste åren heter Paddington. Filmen handlar om en björn som byter ut djungellivet mot storstaden. Han träffar en ny familj och börjar foga sig i samhället, men snart stöter han på ondskefull patrull; en kvinna som samlar på exotiska djur och stoppar upp dem är nu efter honom.

Denna underbara film är en riktig fröjd att uppleva. Den träffar rätt på samtliga punkter, med vuxen som barnslig humor och spännande som humoristiska scener.

Dessa är våra tips på bra familjefilmer att se med barnen. Hoppas tipsen smakar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *