Kamera

Har rökning, snus och cigaretter i filmer gjort comeback?

I filmvärlden kan användningen av snus och cigaretter vara ett kraftfullt verktyg för att skildra karaktärer, förmedla känslor och berätta historier. Allt från att representera tonåriga rebeller till att skapa komiska effekter när någon sätter röken i halsen av en chockerande nyhet. Samtidigt finns oro över att filmerna ger en romantiserad bild av användningen och det har riktats kritik mot serier som Stranger Things där rök-scenerna är frekventa.

Snus utan nikotin och tobak allt vanligare

Medan tobaksanvändningen i början bara var en naturlig del av karaktärernas liv, har det nu utvecklats till en utbredd praxis i modern film. Det finns de som anser att detta är problematiskt och kan leda till att unga tittare påverkas. Å andra sidan finns det många som håller med om att det är en del av karaktärens personlighet och kan vara en viktig del av historieberättandet. Oavsett vilket är det ett fascinerande ämne att utforska i filmvärlden – och de senaste åren har ämnet åter blivit omdiskuterat.

Medan klassiska cigaretter fortsatt är populärt i filmer så har användningen bland befolkningen förändrats med åren. Snus uten nikotin og tobakk har istället blivit en växande trend. Många beställer snus och nikotinpåsar på nätet istället för att köpa från fysiska butiker. Detta går också att se i filmer, då det i nyare filmer till exempel förekommer e-cigaretter. Svenska filmtittare förvånas inte heller av att se snus i filmer och tv-serier, då snus är betydligt mer populärt än cigaretter i Sverige.

Olika typer av rekvisita

När vi tittar på film och tv-serier kan vi ofta se skådespelarna använda olika rekvisita för rökning eller annan tobaksanvändning. Det kan handla om allt från en fet cigarr till retro cigarettfodral eller en klassisk snusdosa i svenska filmer. Dessa små detaljer kan hjälpa tittarna att förstå karaktärernas personligheter och vilka tidsperioder som de kommer ifrån. Oavsett om det är en film noir från 40-talet eller en modern komedi, så adderar rekvisitan en extra touch av autenticitet till produktionen och hjälper till att fördjupa handlingen.

Tobaksindustrin har påverkat rökning på film

Tobaksindustrin har under åren haft en stor inverkan både på privatpersoner som röker, och på hur rökning i filmer presenterats. Rökning blev länge porträtterat som något glamoröst, något som kunde göra en person mer attraktiv och mer självsäker. Tobaksindustrin hade en central roll i att sätta denna bild av rökning i marknadsföringen av sina produkter, bland annat i filmer.

Filmer var därmed en viktig plattform för att måla upp denna bild i människors huvuden. När hälsoriskerna med rökningen blev allmänt kända minskade användandet av rökning som något glamoröst. Numera porträtterar många filmer mer realistiska bilder av rökning.

Ört-cigaretter och hälsorisker med rökning i filmer?

Rökning i filmer är något av ett kontroversiellt ämne, inte bara på grund av att det kan uppmuntra till rökning hos tittarna, utan också på grund av de hälsorisker som skådespelarna skulle kunna utsättas för. Men i Hollywood och USA, där en stor del av världens filmproduktion äger rum, är det faktiskt förbjudet att använda riktiga cigaretter under filminspelningar. Detta enligt avtalet från USA:s fackförbund för skådespelare, Screen Actors Guild (SAG), i vilket man fastställer att skådespelare varken får röka eller utsättas för riktig cigarettrök i produktionen.

Istället använder man sig av olika alternativ, som ört-cigaretter utan nikotin och tobak. Röken som bildas från dessa ser verklig ut och kan irritera ögonen på samma sätt som traditionell rök.

När Benedict Cumberbatch blev nikotinförgiftad

Skådespelaren Benedict Cumberbatch har berättat i media om hur han blev nikotinförgiftad under inspelningen av filmen The Power of the Dog. Filmen hade premiär i december 2021 på Netflix. Inte mindre än tre gånger ska stjärnan ha drabbats av symtomen som en nikotinförgiftning kan ge – som huvudvärk, illamående och darrningar. Baserat på Cumberbatchs berättelse var det alltså inte tal om att använda nikotinfri rekvisita för scenerna!

Comeback på vita duken

Under de senaste åren har det åter blivit ökad uppmärksamhet på hur mycket rökning som porträtteras i filmer, särskilt på grund av oro över att fler unga människor ska bli beroende. Netflix-serien Stranger Things porträtterar på ett tidsenligt sätt rökningen, som var betydligt vanligare på 1980-talet än idag. I den tredje säsongen förekommer tobaksrökning i samtliga avsnitt. Eftersom serien är en av världens mest populära tv-serier är det väntat att många reagerar på detta, även om syftet med scenerna bara är att sätta tidsstämpeln till 80-talet och skapa stämningen i berättelsen och för karaktärerna.

Hur framtiden kommer se ut för användningen av snus och cigaretter i filmer är svårt att förutse. Å ena sidan är det högst troligt att filmproducenter vill fortsätta porträttera verkligheten genom bland annat dessa produkter, där snus är vanligt förekommande i svenska filmer och rökningen vanlig särskilt i filmer som utspelar sig förr i tiden. Å andra sidan skulle nya riktlinjer och lagar snabbt kunna förändra hur berättelser och karaktärer får porträtteras, för att skydda publiken mot att själva bli lockade av produkterna.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *