Filmer

Personlig och lättsam dokumentär om vitt snus

Allt fler svenskar har fått upp ögonen för nikotinpåsar, eller det vita snuset som det också kallas. Hur svårt är det att sluta med vitt snus? Är det farligt – och i så fall hur farligt? Hur kunde det bli så populärt bland unga kvinnor? Poddmakaren Fanna Ndow Norrby söker efter svar på en personlig resa i dokumentären ”Fångad av tjejsnuset” på SVT.

Ny SVT-dokumentär om det vita snuset

Det vita snuset har tagit Sverige – och snart hela världen – med storm. Från att det lanserades under tidigt 2010-tal har det hittat helt nya målgrupper och fram tills nyligen dessutom flugit under lagstiftarnas radar. De färggranna dosorna med märken som till exempel ZYN fyller både butikshyllor och Instagram-konton.

Men vad är det vita snuset? Hur skiljer det sig från det bruna snuset? Kortfattat är det ett snus som inte består av tobak men som innehåller nikotin. Läs mer om ZYN via länken för mer information.

I dokumentären Fångad av tjejsnuset från SVT får vi följa poddaren Fanna Ndow Norrbys vardag med det vita snuset. I dokumentären försöker Fanna reda ut om vitt snus verkligen är farligt och hon ställer sig frågan om hon borde sluta.

Vitt snus hittar nya målgrupper

Dokumentären är lättsam och informativ, samtidigt som vi får komma nära Fanna. Den känns ärlig och vi får ta del av hennes personliga utmaning att försöka sluta med det vita snuset. Hon börjar med att berätta att hon aldrig har rökt och aldrig har snusat vanligt, tobakssnus. Ändå började hon med det vita snuset.

Hon representerar en grupp som utmärker sig väl när det kommer till vitt snus. Färska siffror visar att det har skett en stor ökning av snusning bland unga kvinnor. Bland ungdomar skedde en tredubbling från år 2018 till 2021. Marknadsföringen av det vita snuset brukar framhållas som mycket lyckad, i alla fall i det avseendet att det har fått stor spridning och har hittat nya grupper av användare.

Försöker reda ut om vitt snus är farligt

Den stora frågan som Fanna ställer sig i dokumentären är om vitt snus är farligt och om hon borde sluta. Vi får snabbt lära oss att vitt snus visserligen inte innehåller tobak, som det traditionella snuset. Däremot innehåller det nikotin, som i sin tur framställs av tobaksplantan.

Nikotin är ett gift som tobaksväxten använder för att skydda sig från skadedjur. Självklart är det farligt. Men hur farligt är det? Dokumentären ger inget tydligt svar och kanske är det svårt att besvara. Vitt snus kommer dessutom i många olika varianter, där en del innehåller lägre halter nikotin medan andra innehåller högre halter.

Något som dokumentären gör väldigt tydligt är hur beroendeframkallande nikotin är. Det gör det svårt för Fanna att sluta när hon väl har bestämt sig.

Vitt snus i stället för cigaretter och rökning

Det blir nästan humoristiskt när Fanna under en semester i Albanien helt slutar använda vitt snus. För att motverka beroendet viker hon ihop en servett och stoppar under läppen. Det är i alla fall lätt att vara ödmjuk inför svårigheterna som man som snusare kan ställas inför.

I dokumentären träffar hon senare en av det vita snusets uppfinnare, Thomas Ericsson. Han berättar att han jobbade inom läkemedelsindustrin på 1980-talet med att ta fram produkter för rökavvänjning. De produkterna hade biverkningar som det vita snuset inte hade.

Hela syftet med att ta fram vitt snus var att hjälpa människor att sluta röka. I Sverige är det jämförelsevis få som röker, vilket han menar beror på att det i stället finns snus att tillgå. Det går inte att sälja tobakssnus överallt i världen – däremot är vitt snus fortfarande lagligt.

Anpassning av marknadsföring av det vita snuset

Men hur är det med alla de som varken har rökt eller snusat tidigare men som nu har börjat med vitt snus? Fanna ställer frågan och svaret är att det är baksidan. Det vita snusets “guru” ser det som ett dilemma. Dessutom har det tagit lång tid att få lagstiftning på plats för att skydda ungdomar.

Sedan 1 juli 2022 är det inte längre tillåtet att sälja vitt snus till personer under 18 år och det är inte heller tillåtet att marknadsföra nikotinprodukter till personer under 25 år. Det vita snuset har ändå hittat nya kanaler för att göra reklam, inte minst genom influencers och poddare.

Kommer vitt snus att vinna mark i hela världen?

I dokumentären påpekar företrädare för det vita snuset att Sverige och Finland har låg andel rökare i befolkningen, jämfört med andra EU-länder. De tillskriver detta tobakssnuset. I Sverige är det framför allt kvinnor som röker medan männen snusar.

Kommer svenska kvinnor gå samma väg som männen, det vill säga att de snusar i stället för att röka? Det är än så länge för tidigt att avgöra. Det går heller inte att säga något om hur det vita snusets segertåg över världen kommer att tas emot av lagstiftarna i andra länder, där vanligt snus i vissa fall är förbjudet.

Hur går det då med Fanna och det vita snuset – lyckas hon sluta? Se dokumentären för att få svaret!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *