De 6 bästa sportdokumentärerna genom tiderna 

Mänsklighetens kärlek till sport sträcker sig tillbaka i historien till civilisationens vagga, och är något som förenar oss världen över. Brottning, fotboll och skidåkning – det finns förmodligen inte en enda människa som inte är intresserad av någon form av idrottsutövning. Och inom sportens värld finns det många historier som är värda att berätta, och gärna i form av film. 

I denna artikel ger vi dig en komplett lista med de bästa sportsdokumentärerna genom tiderna – enligt vårt tycke i alla fall. I dessa filmer får vi se allt från stora idrottsprestationer till komplicerade personliga relationer och hur livet kan te sig inom sportvärlden. Detta är guldkorn för den som inte kan få nog av det sportutbud som nu fyller TV-tablåerna – som nu för tiden tacksamt nog finns att streama gratis – utan vill ha ännu mer.

Foto: Unsplash.

De 6 bästa sportdokumentärerna 

1. Sunderland Til I Die 

Vår lista börjar med en känsloladdad fotbollsfilm. Sunderland Til I Die är en dokumentär som handlar om arbetarstaden Sunderland och dess invånare. Här får du följa en pressad klubb under en melankolisk stämning. Invånarna i staden följer spänt sitt kämpande lag, med mycket hjärta och känslor investerade. Dokumentären fångar tittaren väldigt snabbt med en suverän känsla av närhet och äkthet. En mycket sevärd film.

2. Ikaros 

Bryan Fogel, en filmskapare och amatörcyklist som i början bara var intresserad av att utforska hur dopning kunde förbättra hans prestationer som cyklist. Han tar hjälp av den ryska forskaren Grigory Rodchenkov som är ansvarig för Rysslands antidopningsorganisation. Det slutar med att det blir en av idrottens största skandaler. Netflix-dokumentären Ikaros är en blandning av en sportdokumentär och en politisk thriller som år 2018 vann en Oscar för bästa dokumentär. 

3. Free Solo 

Den här dokumentären handlar om bergsklättraren Alex Honnold. Här får vi följa honom under hans försök att bli den första som lyckas bestiga den 910 meter höga klippan El Capitan. Helt på egen hand och utan rep eller säkerhetsutrustning. Hans vänner och familj försöker förgäves att stoppa honom och avråda honom från detta ödesdigra projekt. Men trots deras många försök väljer Alex att inte lyssna på dem utan genomföljer sin plan. Det är en film full med höghöjdsdramatik och spänning. Free Solo vann år 2019 en Oscar för bästa dokumentär. 

4. Hockeyns historia 

Om du tycker om ishockey så måste du se den här fantastiska dokumentären som finns i tre delar. I dokumentären får vi följa Sveriges första landskamp i ishockey 1920. Den tre timmar långa serien börjar med att berätta om den svenska hockeyhistorien och om hur sporten sedan kom att bli en av våra mest uppskattade idrotter. Vi får se en berättelse om Lasse Björn, Sven Tumbas SPAPS-hjälm och Börje Salmings pappas död. 

5. Last Chance U 

I Sverige kommer de flesta blivande idrottsstjärnor från ungdomslag eller idrottsföreningar. Men i USA ser det annorlunda ut – där kommer de flesta stjärnorna istället från skollag som vanligen tillhör några av landets framstående universitet, innan de bästa talangerna slutligen hamnar i till exempel NBA som basketspelare. I dokumentären Last Chance U får vi följa några lovande spelare med brokig bakgrund i den högsta divisionen. Under en hård ledning får de en sista chans att kunna visa sin potential. Coachen John Mosly gör allt han kan för att hjälpa ungdomarna att få ordning på både deras liv och deras spelande. 

6. The last dance 

Under ledning av den världskända stjärnan Michael Jordan får vi i denna dokumentär följa basketlaget Chicago Bulls under 90-talet och deras resa till framgång. Vi får se vad som hände bakom kulisserna och får lära känna andra stora stjärnor som Dennis Rodman och Scottie Pippen. Vi får komma nära de största stjärnorna som då dominerade NBA, och hur de vann inte mindre än 6 NBA-titlar. Dokumentären släpptes på Netflix i Sverige och har varit mycket populär. Detta är en film som vi varmt kan rekommendera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *