Recension Luca

Recension: Luca (Pixar, 2021)

I Filmguides Luca recension går det hårt åt manuset, men kreativiteten som skiner genom flera av karaktärerna beröms kraftigt.

luca recension
Foto: Pixar.

Titel: Luca
Regi: Enrico Casarosa
Genre: Animerat, Komedi
Streamingtjänst: Disney+

Betyg: 3/5

Handlingen följer sjömonstret Luca som en dag upptäcker land och då förvandlas till människa. Hans största önskan nu är att vinna en vespa genom en cykeltävling och upptäcka sin nya värld. Men Luca måste se upp: så fort han kommer i kontakt med vatten avslöjas hans sanna jag.

Pixars förra film Själen var en emotionell smocka som tog oss till platser inombords vi hade glömt bort att de fanns. Luca, som finns att se på Disney+, går inte till botten med någonting själsligt. Därför berör den inte på samma sätt. I tillägg har storyn ett bristande upplägg där det saknas ordentlig bakgrund och karaktärsmotivation. Trots detta sagt är filmen, när den väl kokas ner, en underhållande och kreativ rulle som kommer att uppskattas av barnen där hemma.

Ur Luca recension: ”Färgstarka karaktärer lockar till skratt”

Vi ska inte gå allt för hårt åt en barnfilm, som är lämpad för just kids. Ja, det här är tydligt anpassat för en väldigt ung publik. Där filmen lyckas är att flera av skämten också går hem hos oss äldre. Mycket beror på den drös med sköna birollskaraktärer som alla har avvikande drag, som Lucas direkt skrämmande mormor. Likaså finns här en ständig känsla för komisk tajming. Med andra ord är den delen precis som vanligt med Pixar.

Däremot är filmen inte berättad med samma järnhand vi är vana vid att se från det inflytelserika animationsbolaget. Vi får aldrig en känsla av att Luca vantrivs där han bor i havet tillsammans med sin fina familj. Med andra ord blir hans strävan efter ett nytt och spännande liv ganska svårmotiverad. En annan störig grej med filmen är hur Lucas mål sprätter åt allt fler håll under vägens gång. Det börjar med att han vill ha en vespa, sen vill han även börja gå i skola och lära sig allt om människolivet. Vi anar även en liten romans mellan honom och en tjej han lär känna. 

Det drar åt olika håll utan att riktigt ta oss i mål till något av dem. Så som vi sett det vara i flera av Disneys filmer om filmhjältar. Hur som helst är det sällan tråkigt. Ibland skrattar jag till och med vilt. Därmed hittar Luca upp till en stadig trea i betyg.

Gillar du vår Luca recension? Låt oss på Filmguide då hjälpa dig att hitta bra barnfilmer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *