Ethan Hawke prisas i Sverige – får Stockholm Achievement Award 2023

Motiveringen lyder som följande:

Stockholm Achievement Award 2023 tilldelas en mångfacetterad skådespelare och filmskapare vars ikoniska rollprestationer och ojämförliga karisma alltid går rakt genom bioduken. Hans imponerande filmkarriär som sträcker sig snart 40 år tillbaka i tiden har präglats av nyfikenheten, glimten i ögat och den smittsamma aptiten på livet som kommit att bli hans signum. Från sin registol följer Austinsonen troget sin inre kompass med passionsdrivna, lyriska filmer som med både skärpa och empati ramar in snåriga livsbanor. Det är med stor glädje vi presenterar Stockholm Achievement Award 2023 till Ethan Hawke.
Pressbild från Mynewsdesk.

Med en karriär som spänner över decennier har Ethan Hawke cementerat sig som en ikonisk skådespelare, författare och en skicklig regissör. Hans passion för filmkonsten har gjort honom till ett högaktat namn inom filmindustrin.

Hawkes resa på vita duken började redan som tonåring på 1980-talet med hans genombrott i filmen ››Döda poeters sällskap‹‹ (1989), där han spelade mot Robin William och fångade publikens hjärtan. Några av hans mest minnesvärda filmer inkluderar generation-x dramat ››Reality Bites‹‹ (1994) och den intensiva polisfilmen ››Training Day‹‹ (2001) där hans imponerande prestation gav honom en Oscars-nominering.

Det här Ethan Hawkes film Wildcat

”Wildcat” i regi av Hawke följer den unga författaren Flannery O’Connor- O’Connor föddes 1925 och levde på den vita sidan av den segregerade södern. ”Wildcat” ger en komplex bild, av en komplicerad författare och filmen utforskar hennes inre konflikter som begåvad kvinna i en mansdominerad värld. O´Connor, spelas av Ethans och Uma Thurmans dotter Maya Hawke (Stranger Things, Wes Andersons Astroid City)

Hawke har även utforskat andra områden inom film och teater, både som regissör och författare. Han har regisserat och skrivit manus för flera filmer, inklusive Chelsea Walls (2001) och The Hottest State (2006), den senare baserad på hans egen roman med samma namn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *