Rönnäsfallet – jakten på sanningen

Discovery+ släpper dokumentären Rönnäsfallet – jakten på sanningen

Tvåbarnspappan Lars Appelvik dömdes till elva års fängelse för det uppmärksammade mordfallet i Rönnäs år 2014. Appelvik hävdar sig vara oskyldigt dömd och flertalet experter menar på att det är ett justitiemord då rättsprocessen inte gått rätt till. I den exklusiva Discovery-dokumentären Rönnäsfallet – jakten på sanningen kastas nytt ljus på rättsfallet då vi får följa stjärnadvokaten Marko Tuhkanens kamp för rättvisa.

– Jag vet att Lars är oskyldig och jag ger mig inte innan det är bevisat, det får kosta mig livet, säger Marko Tuhkanen, Appelviks advokat. Det enda som kan hindra mig är att jag dör innan jag får den upprättelsen för Lars.

Den 21 november 2014 sker ett brutalt brott i Rönnäs utanför Vilhelmina. Tre män misstänks för dådet och Lars Appelvik blir utpekad som en medmisstänkt, ett utpekande som senare dras tillbaka. I rättsfallet konstateras att det saknas både teknisk bevisning liksom vittnesmål som binder Appelvik till våldsdådet. Trots detta döms han till elva års fängelse för grovt vållande till annans död och för flera andra punkter, hans enda hopp är stjärnadvokaten Marko Tuhkanen.

I en exklusiv Discovery-dokumentär i fem delar följer vi Tuhkanens och Appelviks jakt på sanningen och vad som egentligen hände den där ödesdigra natten i november för sju år sedan. I unika intervjuer från första mötet i fängelset berättar Appelvik sin historia – varför han tror att han blivit utpekad och om tiden i fängelset som oskyldigt dömd.

Då kommer Rönnäsfallet – jakten på sanningen

– Det känns inte som att det har sjunkit in, att jag sitter i fängelset, och att jag sitter för det jag sitter för, berättar Lars Appelvik. Det är mer som en dröm, det är overkligt.

Minna Gräns är professor i allmän rättslära vid Uppsala Universitet och är väl insatt i fallet och menar på att polisen, åklagaren och domstolarna misstagit sig om vad som hänt och vilka som varit inblandade den andra kvällen då brottet skedde.

– Jag är övertygad om att Lars är felaktigt dömd, säger Minna Gräns. Det är helt enkelt för mycket konstigheter.

Discovery-dokumentären Rönnäsfallet – jakten på sanningen belyser de frågetecken, som sju år senare fortfarande kvarstår, kring rättsfallet och den bevisning som ligger till grund för Appelviks dom. Det är också en historia om norrländsk tystnadskultur, hot mot vittnen och om hur en hel by i Norrland påverkas och slås i spillror av ett allvarligt brott.

– Det här fallet har blivit väldigt uppmärksammat under åren och det råder ingen tvekan om att det fortfarande finns frågor som måste få svar. Vi har fått en unik möjlighet att följa Markos arbete för att få upprättelse för Lars. Den här dokumentärserien kastar nytt ljus på Rönnäsfallet och försöker reda ut vad det var som egentligen hände den där novembernatten, säger Ulrika Bokstad, exekutiv producent för dokumentärserien på Discovery Networks Sweden.

Rönnäsfallet – jakten på sanningen är en dokumentärserie i fem delar som produceras av Alaska Film & TV med premiär exklusivt på Kanal 5 och discovery+ i oktober.

Tips för kvällens underhållning: bra skräckfilmer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *