Det sitter i väggarna

Streama Det sitter i väggarna på SVT Play

På torsdag 2 september har den sjunde säsongen premiär av serien som fängslar över miljonen svenska tv-tittare varje vecka. Äntligen är Det sitter i väggarna tillbaka! Nu finns avsnitt 1 och 2 tillgängligt i SVT:s pressrum för förhandstitt. Programmet sänds på torsdagar 20:00 i SVT1 och SVT Play.

I en ny och händelserik säsong av ”Det sitter i väggarna” ser vi återigen programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér som hjälper nyfikna ägare att lära känna sitt hus och dess förflutna. I sex avsnitt får vi se Rickard guida oss genom de levnadsöden som en gång utspelat sig i bostaden och Erika reder ut husets byggnadshistoria. Hon hjälper dessutom ägarna att restaurera något i bostaden på ett varsamt och hållbart sätt. Det blir en säsong fylld med gripande människoöden, fantastiska möten, mystik och inspirerande hem.

Detta handlar avsnitt 1 om – Gården Södra Myrtorp, Värmland

Våren 2018 berättade Emilia för sin sambo Johan att hennes drömboende var en sekelskiftesvilla med fönsterveranda. Johan kände till ett sådant hus, men det var ett ödehus och hade stått tomt länge. De åkte dit i mörkret och i ljuset från bilens strålkastare tornade huset spöklikt upp sig. Varför hade detta så ståtliga hus en gång lämnats åt sitt öde? Att huset hade ett stort renoveringsbehov skrämde inte paret från att köpa det. När de sedan flyttade in och tog sig an huset visade det sig att de gamla lagren och årsringarna hade många historier att berätta. Nu vill de veta mer och till sin hjälp har de antikexperten Rickard Thunér som löser husets gåtor, och byggnadsantikvarien Erika Åberg som återställer lister och ger råd om hur man återfår ett ödehus forna glans.

Detta handlar avsnitt 1 om – Bergsmansgården Vilkesbacka i Falun, Dalarna

I den gamla bergsmansgården Vilkesbacka utanför Falun får vi får följa Anna och Mats på en känslosam resa i husets historia. På ovanvåningen finns ett rum där timmerväggarna är dekorerade med handmålade blommor. Men vem har målat dem? Till sin hjälp har familjen antikexperten Rickard Thunér som reder ut alla frågor. Stämmer ryktet att en piga en gång i tiden ska ha tagit livet av sitt nyfödda barn och begravt det under förstubron? Och vem har skrivit en sorgsen kärleksdikt på en planka i huset? Byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälper till att tillverka en passande tapet till ett av rummen i det anrika huset och en undersökning på timret görs för att få reda på hur gammalt huset faktiskt är.

Läs mer: Succé för Vem tror du att du är? säsong 1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *